De eerste Blik voor 2019. Het doet mij deugd om te kunnen stellen dat deze editie vrij netjes kan voortborduren op de laatste versie uit 2018. We gaan van start!
In de bovenstaande grafiek staat onveranderd het dalende trendkanaal ingetekend waarbinnen de AEX gevangen zit sinds het midden van het vorige handelsjaar. Zoals bekend kent de Dikke Nikken een krachtige stelregel, te weten regel 01. De eerste constatering luidt dus dat de neerwaartse beweging van de achterliggende maanden ook bij de start van 2019 nog steeds intact is. Toch mogen wel even wat kanttekeningen worden geplaatst.
…maar kanttekeningen
Allereerst geldt natuurlijk dat een trend uit achtereenvolgende toppen en bodems bestaat. Een beweging gaat nu immers zelden tot nooit in een rechte lijn. In de achterliggende weken heeft de index een nieuwe lagere bodem gezet zodat de vraag naar boven komt of de AEX zich in januari kan opmaken voor een zoektocht naar een volgende lagere top. Een aantal aanknopingspunten kunnen worden aangehaald op basis waarvan geconcludeerd mag worden dat deze mogelijkheid zeker niet gelijk tot onrealistisch hoeft te worden bestempeld. Een blik op de grafiek leert dat de AEX momenteel tegen de onderkant van het aangehaalde kanaal noteert en in de beweging van de AEX is de indicator nog niet onder haar OS lijn gedaald. Wat betreft de ontwikkeling van de RSI moet wel even teruggegrepen worden naar de December 2018-editie van Blik.
Vorige maand is aangegeven dat opgelet moest worden of tussen index en indicator mogelijk positieve divergentie zou kunnen ontstaan. Daar zowel de AEX als de RSI een lagere bodem hebben gezet, is deze mogelijkheid komen te vervallen. Naast de onderkant trendkanaal en niet OS van de RSI kan nog een element worden aangehaald. Het laagste punt van 2018 ligt vrij nauwkeurig op de tweede reactie-lijn van de voorafgaande stijging van 2016 tot de hoogste koers van vorig jaar. De theorie stelt dat deze niveaus de neiging hebben om als steunpunt of zelfs springplank te fungeren. Zoals gezegd, de optelsom van deze elementen geeft aanleiding om een herstel zeker niet uit te sluiten.
Herstel
Zeer bewust is in de vorige zin gesproken over herstel. Het behoeft geen toelichting dat hogere koersen in het huidige beeld slechts bestempeld mogen worden als reactief. Het trendkanaal is immers dalend, de AEX noteert onder haar 200MA en de gemiddelde lijnen laten een duidelijk negatieve cross zien. Dat betekent dat de weg omhoog naar alle waarschijnlijkheid moeizaam, zwaar en vol obstakels zal liggen. Wat zijn mogelijk eerste richtpunten binnen een beweging van herstel?
De 200MA is reeds aangehaald. Deze noteert momenteel rond 495. Let wel, deze lijn heeft uiteraard een dynamisch karakter. Toch komt ook uit een andere techniek het niveau 495 weer naar voren. De laatste daling van bovenkant trendkanaal naar onderkant trendkanaal was van 530 naar 472. Neem de eerste fibo-reactielijn, oftewel 38.2%, van deze beweging en ook 495 verschijnt.
Naast het dalende kanaal staan ook nog de horizontale lijnen uit 2018 ingetekend. Deze lijnen vormden tot aan de laatste editie een centrale rol in de Bliks van het vorige handelsjaar. Binnen de theorie wordt vaak gesproken over het driestappenplan van UPG. Deze opmerking brengt het verhaal naar de onderste horizontale lijn rond 505. Oude steun als nieuwe weerstand.
Richtpunten
Met het benoemen van de niveaus op respectievelijk 495 en 505 lijken de richtpunten voor de komende periode gegeven. De eerste Blik van 2019 kent dus een licht positieve ondertoon. Let wel, de oplettende lezer heeft begrepen dat het slechts om een reactieve opleving gaat. Het spreekwoordelijke tijdelijk tegen de hoofdrichting in zwemmen. Of, zoals dat in jargon heet, de zoektocht naar een volgende lagere top. Het neergelegde scenario blijft gelden zolang de AEX niet door de steunlijn van het dalende trendkanaal zakt. Onder deze lijn ligt de weg open voor het opzoeken van de derde reactielijn over de stijging 2016 tot 2018.
Zoals altijd zal de visie verder worden uitgewerkt in de DailyDosis op TradeIdee.