Blik van de Nik: Maart 2019 Update
Update
Voor de update kan/moet teruggegrepen worden naar de afsluitende alinea uit de laatste Blik van de Nik welke luidde: Wat als Toch?
“Maar wat als blijkt dat de AEX wel doorstoot boven 541-544? In dat geval moet rekening worden gehouden met een vervolgstap naar 555. Dit niveau is gebaseerd op de oude toppen van September vorig jaar.”
Overwonnen
Afgelopen vrijdag was het zover. De weerstandzone 541 -544, waaraan het verhaal uit de laatste Blik was opgehangen, is doorbroken. De theorie stelt dat boven belangrijke weerstand of onder significante steun veelal een vacuüm ligt. Dit is een situatie waarin de koers van de onderliggende waarde, in dit geval de AEX, snel doorzakt bij het breken van steun of juist omhoog schiet bij het doorbreken van de weerstand. Dit komt omdat beleggers de neiging hebben om een stop-loss net boven weerstand of onder steun te leggen. Wanneer de steun of weerstand dan wordt doorbroken versnelt de ingezette beweging door het afgaan van de ingelegde stop-losses. Vrijdag was een voorbeeld van zo’n vacuüm. Na het overwinnen van de zone 541 – 544 schoot de AEX ook gelijk door om met de hoogste koers van de week al bijna het ijkpunt van de vervolgstap op 555 te zetten. De laatste koersbar in de hierboven afgedrukte grafiek heeft de reversal-bar van twee weken geleden en de daarop volgende neerwaartse vervolgbar teniet gedaan. Een sterke zet van de AEX!
Maar
Daartegenover staat echter dat de gemiddelde lijnen in de achterliggene periode weliswaar iets dichter naar elkaar toe gekropen zijn, maar nog steeds noteert de MA20 lijn duidelijk onder de MA50 lijn. Daarnaast kan worden opgemerkt dat de ingetekende dalende lijn in de indicator erop duidt dat de RSI nog steeds lagere toppen laat zien. Een ontwikkeling welke al sinds het tweede kwartaal van 2017 aanwezig is. Deze indicaties zijn aanleiding om nu niet gelijk de term 573 of hoger uit te spreken in Blik van de Nik. Maar wat dan wel?
Op basis van het principe dat oude toppen de neiging hebben om later weer als weerstand te fungeren mag aangenomen worden dat de top van september vorig jaar nu als eerste weerstand kan fungeren. Deze ligt dus op 555. Aan de onderkant moet nu echter wel rekening gehouden worden met een scenario waarin de zone 541 – 544 wederom van rol wisselt. Dat betekent concreet dat zij nu als steunzone onder de huidige beweging gezien mag worden. Een stap terug in de AEX richting deze zone mag in eerste instantie dus slechts gezien worden als de gebruikelijk terugtest na de doorbraak van weerstand. Het huidige beeld lijkt dus bepaald tussen 555 en 544 – 541.
Opnieuw: Wat als Toch?
Wat is de volgende vervolgstap als blijkt dat ook de top van september 2018 wordt overwonnen? In de daling vanaf de zomer vorig jaar is een eerdere top in augustus gezet. Deze staat genoteed op 566. Boven 555 komt deze in beeld.
Het behoeft tot slot geen toelichting dat bij het terugzakken onder 544 – 541 het beeld voor de AEX weer snel verslechterd. Bij het mislukken van de terugtest op 544- 541 grijpt het verhaal van de AEX weer terug naar het beeld zoals neergelegd eind vorige maand. En dat was het beeld van een reactieve stijging en een naderende daling!
Kernwoorden: bandbreedte 555 – 544/541.