Voor de Cijfers: Ahold Delhaize

De Zaans/Belgische grootgrutter der  lage landen gaat ons vertellen hoe ze het heeft gedaan de afgelopen tijd. We zijn een goede negen maanden verder sinds de samensmelting van Ahold en Delhaize en de vraag rijst langzamerhand: ‘Wat vinden we er eigenlijk van?’

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=xbC08pAvNBs[/embedyt]ahold kort

Hoogtepunt!

Even voor de duidelijkheid het hoogtepunt in de bovenstaande grafiek is het moment dat de afronding van de fusie/overname werd benoemd. Daarna is het niet veel soeps zeker niet in relatie met de Belgische alsook Amsterdamse indices waar de combi deel van uitmaakt .Op z’n best kunnen we stellen dat er een poging gestart is met het begin van het nieuwe jaar en dat dit heeft geresulteerd in de vorming van een mogelijke springplank naar hogere koersen. Ik doel hiermee op de vorming van de hoofdschouder die een stijgingspotentie kan geven naar nieuwe hoogtepunten. Dat is alleen en uitsluitend aan de orde wanneer en als de koersen de 20,75 weten te overstijgen. Dan is de verkoopdruk die ook deel van uitmaakt van het patroon overwonnen en is een hervatting van de lange termijn trend een feit. Die is nog altijd opwaarts gericht maar bevindt zich in een correctieve fase, en dat gaat al een tijdje zo.

ahold lang

Vet

Na vette jaren in de periode 2009 tot en met 2012 is een versnelling van het stijging tempo aangemeten 2015. Dat was toch wel iets te veel van het goede en gezien de structurele veranderingen binnen het concern werd in 2016 gecorrigeerd. Zijwaarts weliswaar maar niet zonder gevolgen. De rode bogen geven aan waar het reiken naar het hoogtepunt vorige zomer onderdeel van uitmaakt. Een hele grote topformatie in de vorm van een neerwaarts gericht hoofdschouder patroon siert de grafiek voor lange termijn beleggers. Het is dus maar de vraag of het enthausiastme voor Ahold terug te vinden is in de combi met Delhaize. Het paarse cirkeltje wijst op de neerwaartse cross van de voortschrijdende gemiddelden hetgeen de correctie bekrachtigd.

Geen fiducie

De RSI toont geen tekenen van overtuiging meer hetgeen zegt dat beleggers op z’n best afwachtend zijn. Dat mag echter niet heel veel langer duren voordat de RSI de gevarenzone in gaat onder de 50. Nu is er niet direct heel veel aan de hand. Nog niet, maar als de daling naar 18 meer vorm krijgt is er een complete rechterschouder te zien hetgeen direct de afronding van de eerste lagere top in lange tijd zou betekenen. Dan wordt het pas echt serieus en zal de kritiek aanzwellen. Het ziet ernaar uit dat beleggers Ahold Delhaize nog even de kans geven, maar dan moet er dusdanig positief verrast worden waardoor 20,75 geslecht wordt en nieuwe records op de korrel genomen kunnen worden. Bij uitblijven daarvan zal het tot een teleurstelling leiden en kunnen koersen naar 18 om mee te beginnen. Zonder de cijfers was dat ook het scenario geweest voor de komende weken.

Make or Break

We hebben een strijd te pakken tussen korte termijn hoop op positief nieuws en langere termijn houding van ‘Laat maar zien dan, eerst zien dan geloven. Anders wordt het best wel saai langzamerhand.’ Let wel, het proces van topvorming vindt plaats over een best lange periode waardoor het uiterst serieus genomen dient te worden. Meer dan de poging van de afgelopen 2 maanden om te ontworstelen en het positieve ervan in te zien. Pas dus op.

Laat een reactie achter