We staan op de TOP

Het gaat goed, sterker nog het gaat zeer goed. Het gaat zo goed met de Nederlandse economie dat “we” onszelf terugvinden bovenaan het lijstje van Bloomberg (zie hieronder). Waarbij je, nou ja ik dan, direct medelijden krijgt met de Grieken. Zij bevinden zich namelijk ook aan de top van het lijstje, maar hebben geen enkel vertrouwen in hun eigen economische plaatje. Opvallend is overigens de plek van Zuid-Korea te noemen. Hierbij is de gespannen situatie met buurland Noord-Korea toch kritischer dan gedacht. De belegger moet bij bedrijven zoals ASML en ASMI, die groot zijn binnen de regio, dus extra op zijn hoede zijn.

Nu leven wij in Nederland en is het goed om iets dieper in te gaan op het gigantische vertrouwen dat wij hebben in de economische verwachtingen voor de toekomst. De grote vraag is uiteraard: Waarom? Naast het feit dat de Nederlandse economie zeer afhankelijk is van de export, speelt ook de huizenmarkt een belangrijke rol.

Zo belangrijk zelfs, dat gisteren de banken meldden zich zorgen te maken over de aflossingsvrije hypotheken schuldenberg. De banken beginnen ook te begrijpen dat hun klanten liever het geld van de bank blijven uitgeven dan dat van zichzelf. De gemiddelde hypotheekconsument, om het zomaar even te noemen, ziet namelijk alleen de waarde van het huis stijgen maar niet van zijn of haar inkomen. Dit mogen we dus gecreëerd gerust vertrouwen noemen.

Eerder liet Mario Draghi al weten dat er veel te weinig wordt hervormd en dat dit echte groei en inflatie in de weg staat, waarbij vooral bij de grote economieën zoals Frankrijk, Italië en Spanje de schuldenberg (zie hieronder) veel te hoog is en blijft.

Bubbel juist groter door schuldenberg

 

Het probleem met deze bubbel,  in mijn ogen, is het feit dat als de rente eenmaal gaat stijgen er veel landen in de problemen komen. Hierbij is het dus eigenlijk van fundamenteel belang om de rente zo lang mogelijk laag te houden. Het grote “probleem” van deze lage rente is de explosieve stijging van vooral de huizenprijzen. Je kunt immers lenen wat je wilt zolang je een baan hebt en het risico wil nemen. Buiten de huizenmarkt komt het gratis geld ook op de beurs terecht. Hierbij weten de grote spelers best dat de boel is opgeblazen, de kleine spelers hebben echter geen idee hoe en wat qua waardering van de markt.

 

Degenen die mij al wat langer volgen weten dat ik naast het leggen van de vinger op de zere plek ook graag de andere kant van Quantative Easing wil laten zien. Noem het de duistere kant, of de ik weet niet hoe het afloopt kant. De onderstaande Tweet is hierin belangrijk.

Bij deze nodig ik jullie uit om mij op Twitter te volgen.

2 reacties op “We staan op de TOP”

  1. Ruud Driessen says:

    Geachte Sybren: mijn naam is Ruud Driessen Jij zegt dat wij op de top staan van de aandelen markt ,maar er is toch geen andere weg dan beleggen en als je dat in een goed fonds doet die een behoorlijk dividend uitkeert per kwartaal of half jaar en je houd de koers in de gaten met het kopen van een lange put en bij daling verkopen en aandelen bij kopen met de opbrengst van de put kan je als belegger toch niets fout doen ,anders dan in schimmig fonds constructies of noem ze maar op niet is veilig zelfs geen goud of zilver ik heb al zoveel geprobeerd dat ik mij houd aan een twee hoogstens drie fondsen .met vriendelijke groet Ruud.

  2. Sybren Van Der Hijden says:

    Beste Ruud: Er is inderdaad “geen” andere mogelijkheid wanneer de rente zo laag blijft. Wat je zegt klopt. Je kan jezelf altijd met een put beschermen. Het belangrijkste is dat het besef er is en dat je hier rekening mee blijft houden bij de invulling van je portefeuille. Het ga je goed en voor meer insight volg mij op Twitter.

Laat een reactie achter