De beurs kookt over!
U kent het gezegde waarschijnlijk wel ”As January goes so does the year”. Ofwel zoals de maand januari gaat, zo gaat het beleggingsjaar 2018. De S&P 500 noteert op dit moment 6% hoger YTD en met uitzondering van 1987 heeft dit voor een positief resultaat gezorgd. Onze eigen AEX noteert bijna 5% hoger. Zoals in 2017 besproken zorgt de monetaire verruiming door de ECB en de BOJ nog steeds voor de nodige extra liquiditeit. Deze extra liquiditeit zorgt er tevens voor dat de term BTFD (buy the failed dip) nog steeds staat als een huis. Sterker nog de dips worden steeds kleiner en de rally hierna steeds groter. Ook wel de Melt Up genoemd. Hierbij is het ook maar de vraag of de “gewone” belegger van deze dips kan profiteren. De “Buy and Hold” belegger is ook dit jaar de grote winnaar.
Nu weet een ieder die mijn columns leest dat ik scherpe kanttekeningen plaats bij deze Melt Up. Deze zal ik blijven plaatsen ondanks het feit dat dit zorgt voor onbegrip bij bepaalde beleggers. Het is uiteraard zo dat je de trend je vriend is en dat je deze moet volgen, ik zie echter steeds meer beren de handdoek in de welbekende ring gooien. Laten we gewoon eens wat zaken op een rijtje zetten, die in ieder geval opzienbarend zijn.
De RSI heeft nog nooit zo hoog gestaan
Allereerst is het goed om te weten wat de RSI is? Deze indicator kun je gebruiken om te kijken of iets “overbought” of “oversold” is. Boven de 70 is deze overgekocht en onder de 30 is deze oververkocht. In het onderstaande grafiekje van Sven Heinrich (@NorthmanTrader) is goed te zien dat de RSI op de weekgrafiek boven de 90 staat. Deze is sinds 1929 niet meer zo hoog geweest. Ik hoop dat iedereen goed weet wat er in 1929 gebeurde. De beurs stortte met 86% in. In 2007 was dit 57%. Voor een ieder die het niet meer weet hieronder ook nog een mooi plaatje van Charlie Bilello (@charliebilello)
RSI week:
S&P Cape ratio:
This time it is different
Nu is het uiteraard zo dat zaken in het verleden geen garantie geven dat de toekomst er ook zo uit zal zien. Op Twitter (@SvdHijden) is er naast veel gebruikte vierletter kreten zoals BTFD and HODL (Hold on to dear life) ook de term “This time it is different”, ofwel deze keer is het anders. Deze keer hebben we een economie gevonden, die duurzaam is. Een economie die door centrale banken kan worden bijgestuurd zonder enige moeite en zonder financiële problemen. Ik hoop alleen maar dat de nieuwe beleggers die nu de markten betreden in ieder geval bekend zijn met de bovenstaande grafieken. Dat aandelen duur zijn en dat deze uiteraard nog duurder kunnen worden, maar dat er dus niet zoiets is als gratis geld. Al lijkt het er af en toe wel veel op de afgelopen jaren.