Doorkopen of Afdekken?
De aandelenmarkten hebben deze week een hapering in de positieve ondertoon van de afgelopen tijd beleefd. Het momentum hapert en het cijferseizoen nadert. Is er animo om te kopen of is het juist tijd om de risico’s af te dekken?
Onder aanvoering van de Amerikaanse indices is er aardig wat terrein geboekt op aandelengebied sinds de dieptepunten van februari jl. De VS voorop en nog steeds stijgend, is aangekomen bij belangrijke weerstand dat de kopers er voorlopig van weerhoudt nieuwe records te bereiken. Er is weerstand maar recordniveaus zijn niet onvoorstelbaar ver weg zoals het in Azië bijvoorbeeld het geval is. Ook in Europa kunnen we niet spreken van records die binnen handbereik liggen. Hier geldt dat we leuk ons best hebben gedaan sinds februari maar bij aankomst bij bijvoorbeeld de 450 in de AEX is het kopen gestokt en is deze week zelfs een draai neerwaarts gemaakt.
Daarmee is een belangrijk onderdeel van de wereldmarkt voor aandelenkapitaal in een minder positief daglicht komen te staan. Vooral ook omdat als het hierbij blijft dit een volgende lagere top op levert. Dat zou op zijn beurt weer een bevestiging vormen van de neerwaartse trend die meer “neerwaartsigheid” belooft.
Wanneer we dat naast het sombere beeld van Azië leggen rest…, Wat is de som van dit alles? Hoe staat het met het sentiment op mondiaal niveau tijdens deze periode van discrepantie tussen de grote handelsblokken? Wat betekent dit voor bijvoorbeeld de MSCI world index dat als meetlat voor lange termijn beleggers opgeld doet.
Eeh niet best zal ik maar zeggen. Ik heb gekozen om vandaag het fenomeen van de omkeerpatronen in de vorm van Hoofd&Schouder formaties als toelichting te geven. In de grafiek zijn rond 2003 en 2009 deze omkeerpatronen in het groen weergegeven. Beide malen hebben zij de omkeer van een lange termijn trend betekend. Ook in 2007 en, jawel, de afgelopen jaren is er een variant ontstaan die de top signaleert, en de overgangsfase van een uptrend naar een downtrend kenmerkt. Dit maal in het rood aangegeven, heeft de daling die de uitbraak naar beneden triggerde ook tot de breuk van de uptrend geleid. In dat licht bezien is de stijging van de afgelopen maand en paar dagen niet meer dan een pull-back of correctie op de oude steun ten einde deze nu tot nieuwe weerstand om te vormen. Daarmee krijgt de neerwaartse trend behoorlijk gestalte. De RSI doet een ook duit in het zakje door een signaal af te geven dat een koersdoel kent dat zich onder de vorige bodem ophoudt. Ook dat voegt dus niet veel positiefs toe aan het beeld voor de aandelenmarkt op wereldniveau.
Het enige echt positieve is de verwachting dat een daling kopers zal aantrekken in de buurt van 1400. Tja dat is het dan ook, want we staan nu 1618 en pas daar bevindt zich de 38,32% retracement van de recent afgebroken stijging als ook de eerste serieuze voormalige weerstand dat enige steun kan bieden tijdens de daling.
Met deze focus voor deze beleggingscategorie op zak vraag ik me af waar het dan vandaan kan komen. Azië ligt al behoorlijk op z’n spreekwoordelijke achterste. Europa daar dreigt vooral de financiële sector nog een extra zetje te krijgen. Dat helpt uiteraard het sentiment omtrent andere titels op de Europese markten ook niet en zoals we deze week hebben gezien is het erg fragiel allemaal. De VS dan, daar is het toch wel eens tijd voor een correctie zou je zeggen, en met cijferseizoen dat daar zijn aftrap kent binnen handbereik denk ik dat het risico er is zit dat er even gas wordt teruggenomen in de VS.
Hoe dan ook, dat is minder van belang dan de constatering dat er behoorlijk door gekocht moet worden om het sentiment weer positief te krijgen en daar is niet veel tijd voor. De komende maand is kritiek lijkt wel. Momenteel dreigt een verslapping van de aandacht die tot verdere daling kan leiden, dus opgepast. Doorkopen of afdekken? Ik kies even voor het laatste.