Goud of Aandelen?
Het recordgevoel dat van tijd tot tijd een soort van hoogtevrees effect sorteert maakt nog maar weinig indruk. Je kunt per saldo niet elke dag feest hebben. Maar toch, na een tijdje vlak onder de hoogste koersen gehangen te hebben is het weer tijd voor een nieuw feestje. Gewenning is ook maar saai.
Wie viert wat dan vraagt u zich af? U kunt deze column lezen als u positief gestemd bent over de toekomst van de aandelenmarkten en ook als u het niet meer ziet zitten met aandelen. Als eerste de negativo’s, al is het alleen maar om de column met een positieve noot te kunnen afsluiten.
Goud! Afgelopen maanden heb ik een aantal keer het belang van $1225 belicht. Nu geldt dat we er voor de derde keer in korte tijd zijn aanbeland. Ditmaal echter met hogere slagingskans om er doorheen te stijgen. Het zit ditmaal namelijk mee vanuit de correlatie invalshoek. EUR/USD is opwaarts aan het corrigeren en niet geheel onbelangrijk, de aandelenindices hebben al een tijdje niet veel nieuws laten zien. De ongeduldigheid die daardoor ontstaat wordt versterkt door de opwaartse koersontwikkeling van andere grondstoffenprijzen in de afgelopen weken alsook de idioot snel opgelopen rente in de zelfde korte periode. De korte termijn goudgrafiek ziet er als volgt uit.
Vanuit deze optiek biedt een overstijgen van $1225 ruimte tot de down trend op dit time frame die zich momenteel ophoudt vlak onder $1300. Een overstijging daar weer van zou naar mijn idee gepaard gaan met een verder neerwaarts corrigeren van de aandelenmarkten als ook met het verder opwaarts corrigeren van EUR/USD richting 1,20. Deze trade biedt dus bescherming indien u negatief gestemd en toch belegd bent. Vergeet echter niet het USD effect af te dekken anders verliest u met de USD misschien wel meer waarde dan u wint met goud. Indien u denkt dat de top in de aandelenmarkten gezet is kunt u zo toch nog een feestje vieren.
Echter, het echte grote feest waar meer mensen blij van zullen worden vindt toch plaats in de aandelenmarkten. Na een tijdje het stokje over gedragen te hebben aan de Europese indices is de Amerikaanse aandelenmarkt er weer klaar voor om de kar te trekken. Waar Europa aan het bijkomen is van de duizelingwekkende procentuele rente stijging in de afgelopen weken zijn de voorbereidingen voor een aandelenfeestje in de VS weer volledig op gang gekomen.
Zie hieronder de Russell 200 index, de brede index voor Amerikaanse mid-caps.
De koersen hebben een record bereikt waarna een licht verval is opgetreden. Voor de uitbraak begin dit jaar is er een patroon afgemaakt dat vaste lezers uit mijn column van vorige week zullen herkennen. Daarin verhaalde ik over een zelfde patroon dat zich in de Spaanse index heeft ontwikkeld, een zogeheten omgekeerde hoofd&schouder formatie. Het betreft in feite een vakterm dat de overgang van een neerwaartse trend in een opwaartse trendmatige beweging beschrijft. Dat heeft een aantal kenmerken waar voorwaarden aan verbonden worden die weer met een bepaalde waarschijnlijkheid een koersdoel en een bijbehorend tijdspad opleveren. Niets ingewikkelds, gewoon een beschrijving van beleggers gedrag dat in dit geval een opwaarts koersdoel vormt dat op 1400 uitkomt. De huidige stand van deze index is pak weg 1250 waardoor er sprake is van een behoorlijke opwaartse potentie. Dit wordt ondersteund door het lange termijn beeld in deze index dat sinds 2009 een stevige uptrend kent, net als alle indices op het westelijk halfrond.
Welke verkiezen wij? Aangezien we het merendeel van onze beleggingen met de trend mee dienen op te bouwen geldt dat we aanhanger zijn van scenario twee. Namelijk dat aandelen nog voldoende opwaartse ruimte bieden. Sterker, meer dan eerder dit jaar zover haalbaar leek. Het scenario van het goud staat wel op de watch list maar zal niet meer dan een beschermingsconstructie kunnen inhouden daar het een correctieve beweging betreft en dus per definitie tegen de trend in beweegt. Hoe dan ook, kies zelf uw kant en vier uw feestje.