Japan Smelt!

7 dagen in de min achtereen en -11% in één week Alsof dat niet heftig genoeg is, de Nikkei 225 noteert ook nog eens  25% lager in 2 maanden. Daarbij opgeteld de reactie op NIRP en de een minder felle Fed dan verwacht werd. Gaat dat wel goed in Japan?

Vorige week schreef ik ook over de ontwikkelingen in Japan, voornamelijk omdat het m’n aandacht trok dat er iets mis ging in de USD/JPY verhouding. Nu zijn we een week veder en is de beurs al daar 11% lager hetgeen de vraag rechtvaardigt: “O genki desu ka?” (Of het wel: “Hoe gaat het?” op z’n Japans).

Er zijn twee dingen gebeurd in relatie tot Japan, naast de Chinese verstoring in het algemeen in de zelfde periode. Het negatieve rentebeleid (NIRP) is geïntroduceerd in Japan, hetgeen de koningen van de Carry Trade achter de oren heeft doen krabben. Het serieus fronsen begon pas toen ook nog eens de Fed minder scherpe tanden bleek te hebben dan voorheen werd verwacht. De reacties van de markten zijn bekend, procenten tegelijk eraf op de beurzen en de munt een stuk sterker dan wenselijk is. Aangezien het koersdoel van 110 voor USD/JPY dat ik vorige week noemde al bereikt is, update ik eerst de korte termijn om vervolgens de langere termijn implicaties van deze aardverschuiving in de verhouding tussen Japan en de VS te bespreken.

USD/JPY Daggrafiek

USD/JPY Daggrafiek

De kenners zien direct dat een groot hoofd-schouder patroon is afgerond. De daling van de verhouding in het nadeel van de USD in de afgelopen week heeft de doorslag gegeven. Gezien de oversold stand van het moment is het waarschijnlijk dat een rebound naar de 116 zal ontstaan. Na deze correctieve stijging ten einde de overspannenheid te normaliseren ligt het in de verwachting dat een aanval op 106 vorm krijgt. Dit heeft niet zo veel met de ontwikkeling van deze week te maken maar eerder andersom. Deze week is een stap in de richting gezet van de langere termijn vooruitzichten. De implicatie op de lange termijn is namelijk dat de opgaande trend er aan is en dat een verdere daling tot in ieder geval de 38,2% retracement verwacht mag worden. Deze bevindt zich eveneens op 106, net als de voormalige aarzelingszone uit de voorgaande grafiek.

USD/JPY Weekgrafiek

USD/JPY Weekgrafiek

Dit komt neer op een veranderde perceptie van de structurele verhoudingen tussen de USD en de JPY. Zulke grote veranderingen van de hoofdrichting hebben ook veelal bijeffecten of kennen invloed op andere markten dan alleen die voor de muntjes, de forex. Denk daarbij aan de obligatiemarkten en ook de aandelenmarkten van de betrokken mogendheden. Bijvoorbeeld de graadmeter van de Japanse beurs, de Nikkei 225, die nu toch echt schade en last van dit alles begint te ondervinden.

Nikkei 225 lange termijn grafiek

Nikkei 225 lange termijn grafiek

 

Deze grafiek omvat de lange termijn koersvorming  tussen de vorige eeuw en nu in. In feite beweegt deze markt over deze periode zijwaarts. Evengoed zijn er behoorlijke uitslagen te bemeten. Verdrievoudiging en delen door 3 is niet geheel vreemd in Japan. Los van de koersvorming, mijn aandacht werd getrokken door het fenomeen dat rond de toppen van deze range bestaat. Het is telkens een behoorlijk soortgelijke ontwikkeling en implicatie die daar weer op volgt.

De rode cirkels vragen hierbij de als eerste de aandacht. Bij elke top van grote betekenis geldt dat de voortschrijdende gemiddelden neerwaarts gecrossed waren. Daar bijkomend werd bij de daling voor het eerst sinds tijden een oversold moment genoteerd in de RSI. Als en wanneer er aan deze condities voldaan werd duurde het weer een behoorlijke tijd voor de blik weer om was en men wederom noordwaarts kon focussen. De daling bleef scherp en duurde in het eerste geval 2.5 jaar tussen top en bodem, en in het 2e geval minstens 1 jaar. In beide gevallen werd gedaald tot dik onder de 10.000 en in alle drie de gevallen is de top op dezelfde wijze gevormd en is de daling gestart om en nabij de 20.000. Het had op z’n minst zin om te wachten op een kruisen van de groene voortschrijdende gemiddelde lijn boven de rode alvorens aan kopen te denken.

Ja, daar wordt je stil van inderdaad. Waar eerder geen man overboord leek en dalingen tijdelijk werden geacht is er in Japan na deze week dus echt wel sprake van structurele schade. Het enige dat dit nog goed kan maken is dat de komende week een poging tot corrigeren dusdanig doorslaat waardoor de -11% van deze week direct wordt teruggepakt.

Het ligt eerder in de verwachting dat een deel van de daling die tot overspannenheid heeft geleid gecorrigeerd wordt door hetzij winstnemingen vanuit de verkoopzijde of opportunistische speculatie effecten van contrarians met de korte adem. Dat zou niet tot voldoende herstel moeten kunnen leiden. Sterker, het geeft de grote verkopers die de daling hebben veroorzaakt een nieuwe kans om op minder lage niveaus dan deze week opnieuw een deel van de aandelen in de verkoop te doen. Als dit wederom tot lagere koersen leidt is de volgende lagere top daar en in de trend nog meer aanwezig en overheersend dan hij nu al is. Dat is meer waarschijnlijk momenteel.