Liefdesverdriet

Wat een historische weken hebben we achter de rug zeg. We zagen de 10 jaars rente zowel in Duitsland als Nederland verdubbelen (zie grafieken hieronder). Dit zorgde voor een slagveld op de obligatiemarkten en voor terughoudendheid op de aandelenmarkten. Daarbij werd ook nog eens massaal afscheid genomen van mijn lieveling Zilver en uiteraard werd ook het Goud bij het grofvuil gezet.

NL 10 jaars rente:

Duitse Bund:

De vervolgstappen

Het vorige week besproken scenario is dus eigenlijk in zijn geheel uitgekomen. Ook wel eens fijn. Nu kijkt de markt altijd minimaal zes maanden vooruit en zijn de macro-cijfers van nu niet toonaangevend voor de richting van de aandelenmarkten op het moment. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat de super cijfers binnen de Eurozone eigenlijk een probleem gaan vormen. De ECB kan en mag de rente niet langer rond de huidige niveaus houden en zal moeten gaan taperen. We hebben in Amerika gezien hoe moeilijk het is om op een gedegen manier tot een normalisering van de rente te komen. Of om het nog duidelijker te stellen: de centrale banken lopen achter de feiten aan. Tevens houden de centrale banken zich veel te veel bezig met de waan van de dag. Dit zorgt in mijn ogen voor een speculatieve kans voor zowel goud als zilver.

Weinig liefde voor de edelmetalen

Bij stijgende rente moet je niet in edelmetalen beleggen, dat zegt het boekje althans. Hier ben ik het mee eens, het boekje houdt echter geen rekening met een overvloed aan gratis geld. Een verdere rentestijging heeft namelijk een aantal zeer negatieve neveneffecten. Deze zijn zo ernstig dat zelfs de ECB er gisteren in haar publicatie extra aandacht aan besteedde. Er is namelijk een slechtere liquiditeit op de eigen (domestic) obligatiemarkten (zie hieronder). We weten allemaal dat QE het opkopen is van haar eigen obligaties. Dit is dus moeilijker geworden in juni. Om het allemaal niet te ingewikkeld te maken, zal ik verder niet dieper in gaan op de details, maar op de eventuele uitwerking hiervan op de markten.

 

Gaat de ECB zich zorgen maken over een te “hoge” rente?

De situatie met de Fed heeft ons geleerd dat ze heel erg terughoudend zijn met het verhogen van de rente, terwijl de macro-economische cijfers er om schreeuwen. Hierbij is het dus overduidelijk dat het gratis geld monster niet zomaar weer terug in zijn hok kan worden gestopt. In mijn ogen zal de ECB, zoals wel vaker de afgelopen jaren, afgeschrikt zijn door de snelheid van de rentestijging en daarom hier en daar wat andere signalen aan de markt afgeven. Op het moment dat deze signalen er zijn, zullen mijns inziens de edelmetalen hiervan direct profiteren. We hebben nou eenmaal een zeer wankel economisch evenwicht en verdere monetaire verruiming is helemaal niet uit te sluiten. Het moment waarop hier, door welke centrale bank dan ook over wordt gerept schieten mijn “lievelingetjes” omhoog.

 

Laat een reactie achter