Oppassen! Ik word positief

Vorige week herintroduceerde ik mijn veilige havens. Het is zeer belangrijk deze op de watchlist te hebben en te houden. Wanneer het risk-off sentiment terugkeert op de mondiale beurzen is het tijd om Sypies Safe Havens  van stal te halen. Ik merk namelijk dat de gehele markt nog steeds zeer positief is. Meest opvallend: slecht nieuws is gewoon weer goed nieuws. Geopolitieke problemen (Noord-Korea) resulteren in lagere rentes en lagere rentes resulteren in hogere beurzen. Hogere beurzen zorgen voor meer vertrouwen en dit vertrouwen druppelt de reële economie weer in. Tegenvallende Europese macro-cijfers zorgen voor een lagere euro en ja een lagere euro zorgt dan weer voor hogere beurzen. Eigenlijk is de huidige markt vrij simpel. 

Immer positief

Nu begrijpen jullie ook wel dat ik niet opeens een permabull ben geworden. Een jongen, die almaar roept dat de beurzen nooit meer echt naar beneden zullen gaan. Dat dit de nieuwe economie is of de nieuwe markt. Dat we nog nooit zo rijk zijn geweest, omdat we nou eenmaal kijken naar bezittingen en niet naar schulden. We weten allemaal wel dat nog meer schulden maken niet de oplossing is.

Een voorbeeld: De marktwaarde van Tesla is nagenoeg 60 miljard dollar. Voor de financiering van de nieuwe serie is (minimaal) 1.5 miljard dollar nodig, i.p.v. dit te financieren door nieuwe aandelen uit te geven worden obligaties uitgegeven (die niet eens een investmentgrade status hebben). Nog een voorbeeld: Er wordt altijd gesproken over de gigantische positie cash die Apple aanhoudt. Waar weinig over wordt gesproken, is het feit dat hier ook een gigantische schuldenberg tegenover staat.

Voor oktober staat de AEX op maximaal 540 punten

Naast mijn eigen mening laat ik mij ook graag inspireren door anderen. De fundamentele kanttekeningen, die ik nu al geruime tijd plaats bij de huidige markten is ook in een technisch plaatje te vangen. Sterker nog deze is een kopie van de technische situatie, zoals we die in 2008 zagen. Hieronder is goed te zien hoe de prognose er voor de komende maanden uitziet (met dank aan André Munnik). Volgens deze grafiek zal de laatste leg up, zoals ze dat zo mooi noemen, rond eind september begin oktober zijn. Nu hoor ik jullie allemaal, hardop denken, is dit dan DE kristallen bol? Natuurlijk niet, maar wel een (andere) mening om rekening mee te houden. Het verleden heeft laten zien dat beursbewegingen bepaalde cycli hebben. Dat bepaalde niveaus belangrijker zijn dan andere. Het is in mijn optiek dus van belang hier in ieder geval bij stil te staan.

AEX

Bron: André Munnik

Het is een uitermate spannende periode op de markten. Het is belangrijk hierover jullie eigen mening te vormen. Ik zie mijzelf al een caddie op een golfbaan. Ik kan een inschatting maken van de omstandigheden, maar jullie zijn degenen die de bal uiteindelijk slaan. Voor vragen en of opmerkingen ben ik te vinden op Twitter @SvdHijden.

Laat een reactie achter