De State van Amsterdam II
Bizarre economie
Gisteren waren er zeer sterke ifo cijfers uit Duitsland. Het hoogste niveau in 47 jaar. Sterker nog het lijkt erop dat bij onze oosterburen het GDP kan oplopen tot ver boven de vier procent. Op het eerste gezicht geweldig en Nederland zal hier zeker een extra graantje van meepikken. Het bizarre aan de huidige economische situatie is echter dat er nagenoeg geen inflatie is, door de almaar dalende olieprijzen en door het feit dat de rente op gênant lage niveau ligt. Deze trend blijft zorgen voor een gigantische instroom van gratis/goedkoop geld naar de aandelen en vastgoed markten.
Waarom Aandelen en Vastgoed?
Het gemiddelde dividend voor de AEX ligt rond de 3%. Je kunt het geld dus nagenoeg gratis lenen van de ECB en je krijgt hier een aardig rendement voor terug. Dit geldt ook voor het vastgoed in Amsterdam. Door de lage rente is het gemakkelijk een pand te kopen en te verhuren. Hier kan het rendement zomaar oplopen tot 6 a 7%. In sommige gevallen misschien wel boven de 10%. Het grote probleem van deze bubbel in wording is dat de rente nog steeds zeer laag is, ondanks alle economische green shoots, die we in Europa waarnemen. Het beleid van de ECB zorgt dus voor een steeds wankeler evenwicht. De rente zal omhoog moeten, om in de toekomst problemen te voorkomen.
Inflatie laag en vastgoedprijzen omhoog
Ik hoor heel vaak in mijn omgeving dat de huizenprijzen in Amsterdam altijd omhoog zullen gaan, omdat er nu en in de toekomst sprake zal zijn van schaarste. Ik kan me eigenlijk wel vinden in dit argument en vind dat het enige argument dat hout snijdt. Een andere reden in mijn ogen is dat een huis nou eenmaal onderhoud en noem het liefde nodig heeft. Sinds enige jaren ben ik de trotse eigenaar van een huis met eigen grond en de hierbij horende verantwoordelijkheden. Bij deze verantwoordelijkheden hoort het onderhoud van het huis, maar natuurlijk ook een eventuele verbouwing. Huizenprijzen zijn in het verleden dus ook “gewoon” gestegen, omdat de huiseigenaar het extra geïnvesteerde bedrag simpelweg weer terug wilde bij de verkoop.
Liever een lening dan geld uit eigen zak
Nu het dilemma: Denkt u nou echt dat deze verbouwingen uit eigen zak worden betaald? Ja door onze ouders misschien, aangezien zij over het algemeen liever geld uit eigen zak uitgeven. Vraag je echter een vriend of een bekende in de tegenwoordige tijd, of hij zijn eigen geld of dat van de bank in een nieuwe dakkapel wil steken. Dan is het antwoord vrij simpel: “Dat van de bank, want mijn eigen geld heb ik toch nodig”. Hier ligt in mijn optiek de grootste uitdaging voor de oververhitte vastgoedmarkt. Het is namelijk niet je eigen geld. Je schulden zijn als huizenbezitter nu eenmaal bijna altijd groter dan je bezittingen. Weet u waarom de gemiddelde Amsterdammer liever niet zijn “eigen” geld uitgeeft? Stel dat het straks allemaal opeens veel minder gaat zoals in 2007-2008 dan heb je toch een buffer nodig. Het is nu het moment deze buffer aan te brengen! Je schulden verlagen in plaats van deze te verhogen. Dit geldt ook voor de overheid. We betalen op het moment meer dan zes miljard aan rente per jaar. Mijn advies is dan ook : Zorg ervoor dat deze schuldenberg zo snel mogelijk lager wordt en dat er kan worden ingezet op echte groei. Groei waarvan onze kinderen in de toekomst vervolgens van kunnen profiteren.