Verzekeraars op scherp

Met de rebound op zak is iedereen weer bijna vergeten hoe hard het naar beneden kletterde begin dit jaar. Logisch, want we staan weer rond de koersen van voor de scherpe koersval. Dat geldt voor de index en niet voor alle aandelen. Daar zit nu het gevaar.

Het opgeluchte gevoel dat het weer snel goed is gekomen is nu de valkuil voor beleggers. In dit moment van verlichte waakzaamheid worden de raakste klappen uitgedeeld. Denkt u daarbij aan de befaamde pull-backs op gebroken steunniveaus, de lagere top waarna versneld een nieuw dieptepunt wordt opgezocht.

In de huidige markt bevindt zich in een groep aandelen waarbij een soortgelijke cliffhanger zich voor doet. Momenteel geldt dit beeld voor aandelen die in ieder geval met elkaar gemeen hebben dat ze in Europa noteren, in de verzekeringsbranche actief zijn en large cap heten. De serie grafieken van vandaag behandelt de aandelen van Axa, Allianz en Aegon op twee time frames. Eerst die van de lange termijn gevolgd door die van de korte termijn.

dftaxa1

Axa heeft voor het eerst sinds 2013 een lagere bodem gerealiseerd tijdens de daling eerder dit jaar. Hiermee is de stijgende beweging vanaf dat moment ook gebroken en is een stap verder gezet in de vorming van een minder bekend omkeerpatroon, geheten een broadening formation. Dit patroon doet zich voor aan het einde van een trend en heeft als kenmerk betrouwbaar te zijn. De RSI bevestigt de verslechterde omgeving met een stand onder 50 sinds tijden. Er is ook wat positiefs. Naast in het rood aangegeven items is er ook iets groens te ontdekken maar dat gaat pas effect krijgen als er doorgestegen wordt in de komende weken. Dan moet het beeld op de korte termijn verbeteren, zolang dat niet zo is geldt dat bij neerwaartse koersen het koersdoel voor Axa uitkomt onder 15 Euro.

dftaxa2

Het deel dat in de eerste grafiek in het oranje blokje viel staat hierboven. Dit kortere termijn beeld is bijzonder slecht te noemen want de stijging van de afgelopen weken hoe leuk in procenten is niet meer dan een correctie op de veel grotere daling. Als het hierbij blijft en de koersen gaan volgende week zuidwaarts door bijvoorbeeld een teleurstellende Draghi of zo, dan is het hommeles en komen de fibo extenties en de negatieve reversals in actie.

dftallianz1

Allianz dan. Ook hierbij op de lange termijn grafiek een omkeerpatroon dat minder bekend is. De zogeheten “Batman”. Een variant dat  het midden houdt van een Head & Shoulder en een Dubbele Top die meer bekendheid genieten. Deze is gevormd en heeft het einde van de trend sinds 2012 betekend, net als bij Axa. Ook hier is de RSI onder 50 gedoken hetgeen het verlies van overtuiging bevestigt. De huidige stijging is een pull-back op de gebroken steun en dient snel veel verder door te lopen om geen negatieve gevolgen te hebben. De groene top lijn van de oertrend in Allianz biedt nog wel steun maar is dan ook het enige positieve voorlopig.

dftallianz2

Het korte termijn beeld is vergelijkbaar met die van Axa. Ook hier geldt dat de stijging niet meer dan 38,2% retracement van de daling heeft betekend. Dus ook hier weer 3 stappen naar beneden en stapje terug omhoog. Slechts, want er zijn andere fondsen of indices die het koersverlies van 2016 zover geheel om meer dan evenredig hebben ingelopen. Waarom de verzekeraars dan niet? Nou om dat niemand ze moet simpel gezegd. Dat blijkt toch, waarom het waarom dan belangrijk is is een tweede. Maar goed, we leggen het Sassen voor en u hoort nog van ons. Feit is dat beleggersgedrag in de sector behoorlijk eenduidig is en in dit geval zeker niet positief. Daartoe moet meer gewonnen worden wat zover dus niet gelukt is.

Het kan ook nog erger want zie eens Aegon. Die heeft in 2015 een paar rake klappen gehad en loopt daardoor voor op de sector qua het vervullen van zogeheten downside. Daardoor is er weinig over waarvoor je bang hoeft te zijn.

dftaegon1

Waar Axa 21 Euro te verliezen heeft voordat 0 wordt bereikt geldt dat Allianz 141 Euro per aandeel moet verliezen voor het 0 staat. Voor Aegon dat de afstand naar 0 bijna 5 Euro bedraagt, das dan de meevaller in dit geval. Gekkigheid uiteraard maar wel met een kern van waarheid. Bij Aegon is een test van de oertrend zover succesvol gebleken. De test van de trend bij 4 Euro is succesvol geweest en bevestigd door de non-OS meting tijdens de daling. Soms is men dusdanig negatief over iets dat het bijna alleen maar mee kan vallen. Moeten we het dan kopen?

dftaegon2

Dat gaat ook wat ver, want Aegon heeft hetzelfde gebrek als de andere twee waar het gaat om overtuiging op de kortere termijn. Ook hier is de stijging nog niet voldoende geweest om optimistisch te worden. Maar het is minder erg. Hierbij geldt dat koersen boven 5,20 aangeven dat een hervatting, ja u leest het goed, van de lange termijn UPtrend gestart is.

Wat zou ik in een dergelijk geval dan doen. Nu schieten woorden te kort om dat nu hier nog te kunnen oppennen, maar het is een pair trade waarbij Aegon Long is en Allianz of Axa Short.