Voor de Cijfers: ING

Twee grote namen staan op de wachtlijst om morgen cijfers te publiceren. Eén van de twee namen luidt ING. Vandaag kijken we daarom op TradeIdee alvast vooruit.

De afgedrukte weekgrafiek laat grote uitslagen zien. De eindconclusie luidt echter dat ING in de achterliggende jaren per saldo niet veel is opgeschoten. Twee grote pieken staan in de grafiek, te weten 2015 en 2018. De vraag is echter of ING niet gewoon onderweg is naar het laagste punt van 2016. Sinds de piek van 2018 is al heel veel terrein verloren maar een aantal elementen in de weekgrafiek geven aanleiding om rekening te houden dat de begin vorig jaar gestartte beweging nog niet ten einde is.

Allereerst de MA lijnen. Al lange tijd noteert MA20 onder MA50. In de laatste weken zijn de twee lijnen weliswaar geconvergeerd maar van een positieve kruising is nog steeds geen sprake. Nu is het zo dat bewegingen zelden in een rechte lijn gaan. Ook de daling van ING niet. In het eerste kwartaal van het huidige handelsjaar was sprake van een sterk herstel. De beweging kwam echter haar meerdere tegen op de eerste reactielijn van de voorafgaande daling. Fibo grid niet ingetekend. Gedurende de laatste weken is wederom sprake geweest van herstel. Maar opnieuw liep het herstel stuk op de eerste reactielijn van de voorafgaande daling. Fibo grid wel ingetekend. Reden om hogere koersen voor ING vooralsnog weg te zetten als reactief. De onderliggende trend vanaf begin 2018 is dus nog intact.

Hetzelfde beeld komt naar voren als de blik verschoven wordt naar de RSI. Deze noteert in een Bear Market Range en is in 2018 een aantal maal oversold geweest. Een aantal Negatieve Reversals zijn daarom aan te wijzen. De conlcusie uit de weekgrafiek is dus niet per definitie gunstig voor ING.

ING WeekGrafiek

ING-WeekGrafiek

Een blik op de daggrafiek leert dat ING een dag voor de cijfers op een cruciaal niveau balanceert. De bij de weekgrafiek aangehaalde meest recente herstelbeweging staat in de daggrafiek aangegeven met een diagonaal oplopende trendlijn onder de koersen vanaf juni. De ingetekende horizontale lijn is het niveau van de eerste reactielijn op de voorafgaande daling gedurende april en mei.

De opmerking over cruciaal heeft betrekking op het gegeven dat ING in de achterliggende dagen weer richting oplopende trendlijn is gezakt. Slechts een klein duwtje is nog nodig om deze correctieve lijn te doorbreken en om de ingetekende NR in werking te brengen. Morgen dient de blik dus op de koersontwikkeling rondom de onderste lijn te zijn gericht.

Onder deze lijn ligt de weg open naar de zone van de horizontale en diagonale lijn uit de weekgrafiek. Procentueel gezien ligt deze nog wel wat lager. Pas boven de lijn op 10.65 lijkt ING weer wat lucht te hebben.

ING WeekGrafiek

ING-DagGrafiek

Conclusie

Het beeld voor ING oogt fragiel. Nu stelt de theorie dat hogere bodems bij gelijke toppen de neiging heeft om de toppen te doorbreken. Dus pas boven 10.65 komt verandering in de fragiel vooruitzichten. Zolang deze zone als barrière boven de koersontwikkeling ligt, luidt het verdict dat ING verder kan verzwakken richting 9.10. De ingetekende NR in de daggrafiek komt op hetzelfde richtpunt uit.

Laat een reactie achter